Expand search form
Alle artikelen

Beste elektrische fiets – top 5 incl. duurzaamheid

beste elektrische fiets - top 5

Een elektrische fiets kopen is duurzaam, toch? Nou misschien niet zo duurzaam als je denkt, maar natuurlijke veel duurzamer dan een auto of (elektrische) scooter. Een e-bike kan heel erg duurzaam zijn, het is maar net hoe je het gebruikt en welke je koopt. Hoe zit dat dan en wat is de beste elektrische fiets als je duurzaamheid belangrijk vindt?

de verborgen impact van de elektrische fiets

Als je denkt aan duurzaam vervoer, schiet de elektrische fiets je wellicht direct te binnen. Dat klopt ook wel, maar het plaatje is een beetje ingewikkelder. Niet elke e-bike is even groen en zelfs de beste elektrische fiets heeft een verborgen impact.

Productie van elektrische fietsen

Het maken van die geweldige elektrische fiets kost best wat energie, vooral de batterij. Die batterijen, vol met lithium, kobalt, en andere materialen, moeten ergens vandaan komen, vaak uit mijnen met een grote ecologische voetafdruk. En als ze op zijn? Niet alle onderdelen worden gerecycled zoals we zouden willen.

Er zijn aardig wat machines, fabrieken en transportwagens bezig met het maken van een e-bike. Als de fiets ook nog eens ver van hier gemaakt wordt, heeft de transport naar Nederland ook een aardige CO2 uitstoot. Bedenk dat over het algemeen geldt: is een elektrische fiets goedkoop, dan is ie meestal duur voor de aarde (en vaak ook voor je portemonnee want goedkope materialen etc.).

Waarom een elektrische fiets toch duurzaam is

Als je je een goede elektrische fiets slim gebruikt, kun je nog steeds een milieuheld zijn. Ondanks dat de productie meer kost dan een normale fiets, kan je veel duurzamer zijn als je daardoor je scooter of auto laat staan Ook (of vooral) als deze elektrisch is, qua CO2-uitstoot kan je ongeveer 100 e-bike accu’s maken in verhouding met 1 elektrische auto accu. Een e-bike is niet de goedkoopste fiets, het is vaak een flinke investering, maar gelukkig kun je vaak een elektrische fiets in termijnen betalen en heb je vaak elektrische fiets aanbiedingen. Er zijn ook wel goedkope elektrische fietsen die toch erg goed zijn.

Auto inruilen voor elektrische fiets

Ik heb mijn auto ingeruild voor een duurzame elektrische fiets en doe nagenoeg alles hierop. Fietstassen erop, verbindingsstuk voor de fietskar voor de kids (en grotere spullen) en je mist de auto niet. Ik heb een elektrische damesfiets, want dat scheelt met benen omhoog zwaaien. De shoppers met weekboodschappen gaan gewoon in de fietskar. Buiten het verminderen van je CO2-voetstap is het grootste voordeel misschien wel dat ik nooit problemen heb met parkeren. Zeker als ik de stad in ga, zet ik mijn fiets gewoon ergens neer en hoef niet meer een half uur naar een plekje te zoeken. En het mooie is dat je fiets meestal veul dichterbij staat. Als ik de supermarkt uitkom, staat mijn fiets om de hoek. Niks meer met 2 zware shoppers naar de andere kant van de parkeerplaats sjouwen. Oké, die laat je natuurlijk in je winkelwagen tot de auto, maar daarna moet je die weer terugbrengen. Ik niet. Het scheelt me echt veel tijd met de fiets. Ik vind mijn elektrische fiets echt geweldig en zou niet meer zonder willen.

Naar je werk op een elektrische fiets

Een van de grootste positieve impact kan je maken door op de fiets naar je werk te gaan. Zelfs als dit een pittig eindje is, want daar komt die beste elektrische fiets naar voren. Ik werk zelf een paar steden verderop en doe dat met gemak op mijn e-bike. Het is 36 kilometer fietsen en ik doe er een uur en een kwartier, soms minder, over. Zonder al te veel moeite. Met de auto is het 35 minuten, maar met de files 1,5 tot 2 uur. Het OV kost me 1 uur en 20 minuten. De fiets is dus ook nog het snelst en de kans dat je de trein mist of er een ongeluk op de weg gebeurt heb je niet. Denk er daarom eens over na om naar je werk op een elektrische fiets te gaan. Het heeft grote voordelen voor je portemonnee (niet meer tanken), het milieu en je gezondheid.  

Regen en kou

Maar wat als het regent en/of koud is? Dan is de fiets niet zo fijn, toch? Nou dat valt mee. Als je altijd de auto pakt dan is een beetje regen een groot ongemak, maar als je altijd fiets dan merk je het vaak niet eens. Je went eraan en dat heeft grote voordelen. Of het regent of koud is maakt mij niet zo veel uit, ik trek gewoon een regenpak aan en doe goede fietshandschoenen aan. Dit is op de fiets, maar ook bij andere dingen. Het is zo fijn als regen geen belemmering meer is.

Meest duurzame elektrische fiets

Oké, je wil een duurzame elektrische fiets kopen, maar wat is dan de meest duurzame? Dat verschilt een beetje hoe je hem gebruikt en wat je belangrijk vindt. Zoek je een fiets voor lange afstanden? Kijk dan naar de efficiëntie van de batterij en de batterijduur. Ben je meer een stadscruiser? Ga dan voor een fiets die goed scoort op duurzaamheid en reparatiegemak. Een beter motor is hier dan belangrijker, omdat je vaak korte stukjes rijdt.

Tweedehands elektrische fiets

Een elektrische fiets 2e hands kopen heeft voordelen. Sowieso omdat dan de elektrische fiets goedkoop is, maar ook voor het milieu is het erg goed. Die machines, transportwagens en fabrieken hoeven een fiets minder te maken en dat scheelt lekker in de CO2. Er zijn veel winkels die e-bikes een tweede kans geven. Elektrische fiets dames, elektrische fiets heren, zelfs elektrische fiets voor je kind, je vind het allemaal in fietsenwinkels of op Marktplaats etc.  

Waarop letten bij een tweedehands elektrische fiets

Controleer allereerst grondig de staat van de accu, aangezien deze het meest kostbare onderdeel van de e-bike is en een grote invloed heeft op de prestaties en levensduur van de fiets. Vraag daarom naar de leeftijd van de accu en vraag naar de bon als deze vervangen is. Let er dan ook op dat het van dezelfde of een betrouwbaar merk is. Inspecteer vervolgens het frame op tekenen van schade of roest en controleer of alle elektrische componenten, zoals de motor en het display, correct functioneren. Probeer ook de fiets uit op verschillende snelheden en let op het schakelgedrag en de werking van de remmen.

Elektrische fiets huren

Wist je dat je een elektrische fiets kan huren? Je hebt veel fietsverhuur bedrijven die ook e-bikes hebben. Als je hem regelmatig nodig hebt, kan je vaak een goede afspraak maken. Google ‘elektrische fiets huren’ met daarachter je woonplaats en je vindt genoeg aanbieders. Het voordeel van huren, is dat er geen fiets speciaal voor jou geproduceerd hoeft te worden en dat scheelt flink in de CO2-uitstoot. Een beetje als een 2e hands fiets, maar dan die anderen ook nog kunnen gebruiken. Heb je niet heel vaak je e-bike nodig, dan is dit een goedkope en duurzame oplossing.

Top 5 beste elektrische fietsen

Goed, wat zijn goede elektrische fietsen? Welke bedrijven denken aan duurzaamheid en gebruiken het liefst gerecyclede of dichtbij gemaakte onderdelen? Hieronder de top 5 duurzame e-bikes.

1 – Flyer Upstreet 7.23

Ik heb zelf ook een Flyer e-bike. Niet deze, maar een ouder model. Ik heb mijn auto ingeruild voor deze fiets met fietstassen en aansluiting voor een fietskar en mis mijn auto nog steeds niet. Deze fiets brengt me overal en laat me nooit in de steek. 

FLYER e-bikes zijn diep geworteld in duurzaamheid sinds hun oprichting, en zetten zich in voor milieuvriendelijk transport in Europa. Hun e-bikes, ontworpen voor een lange levensduur, gebruiken gerecyclede en hernieuwbare materialen zoals natuurrubber voor banden en biologisch afbreekbare kunststoffen voor lampen. Het hoofdkantoor in Huttwil is een model van ecologisch bouwen, compleet met zonne-energie en geothermische systemen. FLYER streeft voortdurend naar het minimaliseren van hun CO2-voetafdruk, waardoor ze een leider zijn in duurzame productie binnen de fietsindustrie

De Flyer Upstreet 7.23 is een hoogwaardige elektrische fiets die zich onderscheidt door zijn robuuste constructie en geavanceerde technologie. Uitgerust met een krachtige Panasonic GX Ultimate middenmotor en een 750 Wh accu, biedt deze fiets een indrukwekkende actieradius en soepele rijervaring, ideaal voor zowel stedelijke omgevingen als langere afstanden. De fiets heeft een strak en modern design, met een geïntegreerde batterij en kabels die zorgen voor een gestroomlijnd uiterlijk.

2 – Stella Morena Pro MDB3 FI

Als je voor Stella Fietsen kiest, omarm je meer dan alleen geavanceerde mobiliteit: je steunt een beweging richting een groenere toekomst. Stella Fietsen is een Nederlands bedrijf en integreert duurzaamheid in alle facetten van hun bedrijfsvoering, van de productie in hun milieuvriendelijke faciliteiten in Nunspeet tot de energie-efficiënte operaties die hun ecologische voetafdruk minimaliseren. Ze zetten sterk in op recycling, gebruiken verantwoorde materialen en voorzien in recyclingprogramma’s voor oude batterijen en fietsen, terwijl ze nauw samenwerken met leveranciers die hun groene ethos delen. Daarnaast zetten ze in op kwaliteit, waardoor je fiets en de onderdelen lang meegaan. Dit scheelt natuurlijk in je portemonnee, maar ook in de uitstoot.

De Stella Morena Pro MDB3 FI 2024 is ‘beste uit de test’ bij de Consumentenbond. Het heeft een Bosch Performance Line CX Smart middenmotor, 750Wh accu en Bosch Kiox 300 display. Deze e-bike is voorzien van automatische traploze naafversnellingen, voorvork- en zadelpenvering en hydraulische schijfremmen. De zithouding is vooral sportief.

3 – Fischer Cita 1.0

Fischer zet zich in voor duurzaamheid door milieuvriendelijke productieprocessen te hanteren, waarbij energie-efficiënte methoden en duurzame materialen worden gebruikt om hun e-bikes te produceren. Ze optimaliseren hun productielijnen en nemen recyclinginitiatieven om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Daarnaast investeert Fischer continu in onderzoek en ontwikkeling om de efficiëntie en duurzaamheid van hun producten te verbeteren, wat resulteert in e-bikes met een lange levensduur en een lagere milieu-impact. Het bedrijf zorgt er ook voor dat hun producten eenvoudig te onderhouden en te repareren zijn, met vervangende onderdelen en een uitgebreid netwerk van servicecentra.

De Fischer Cita 1.0 elektrische fiets heeft een lichtgewicht en recyclebare aluminium frame. Doordat de fiets licht is, kost het minder energie om vooruit te komen (ook voor jou). Er is veel gebruik gemaakt van onderhoudsvriendelijke onderdelen. Fijn in gebruik, maar verlengen ook de levensduur, wat resulteert in minder elektronisch afval. De Fischer Cita 1.0 heeft een erg mooie prijs, zeker voor wat je ervoor krijgt.

4 – Cortina-e-u1 elektrische heren/damesfiets

Cortina zet zich sterk in voor duurzaamheid door gebruik te maken van energie-efficiënte productiemethoden en duurzame materialen. Het bedrijf streeft naar een minimalisering van de ecologische voetafdruk door geoptimaliseerde productielijnen en recyclinginitiatieven. Bovendien maakt Cortina gebruik van innovatieve technologieën om de algehele duurzaamheid van hun e-bikes te verbeteren

De Cortina E-U1 is een stijlvolle en duurzame e-bike die perfect is voor zowel dagelijkse woon-werkverkeer als langere ritten. Deze fiets is uitgerust met een krachtige voorwielmotor en een 450 Wh accu, wat een actieradius biedt van 40 tot 125 km. Het robuuste aluminium frame zorgt voor een lichte en duurzame constructie, terwijl de onderhoudsvriendelijke onderdelen zoals de gesloten kettingkast en schijfremmen bijdragen aan een langere levensduur en minder onderhoud.

5 – Prophete Geniesser E-bike

Prophete, een Duitse fabrikant van fietsen en e-bikes, heeft een sterke focus op duurzaamheid in hun productieprocessen. Het bedrijf gebruikt energie-efficiënte methoden en duurzame materialen om hun producten te maken. Ze streven ernaar de ecologische voetafdruk van hun productie te minimaliseren door geoptimaliseerde productielijnen en recyclinginitiatieven. Prophete richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige en duurzame producten, die zijn ontworpen voor een lange levensduur en lage onderhoudsvereisten​

De Prophete Geniesser E-bike onderscheidt zich door zijn slimme energiemanagement en innovatieve technologieën. Het is gemaakt met hoogwaardige en duurzame componenten en het ergonomische ontwerp verhoogt niet alleen het rijcomfort, maar ook de veiligheid.

Duurzame elektrische bakfiets

De e-bakfiets is ideaal voor wie duurzaam en praktisch vervoer zoekt. Perfect voor het vervoeren van kinderen, boodschappen of huisdieren, vermindert een bakfiets de noodzaak van een auto voor korte ritten, wat helpt CO2-uitstoot te verlagen.

Vogue e-bakfiets

Vogue Fietsen zet zich sterk in voor duurzaamheid door milieuvriendelijke productieprocessen en duurzame materialen te gebruiken. Ze optimaliseren hun productielijnen en recyclen actief om hun ecologische voetafdruk te minimaliseren. Ze werken samen met lokale leveranciers en ethische productieprocessen. Hierdoor versterken ze niet alleen hun milieuvriendelijke benadering, maar ondersteunen ook de lokale economie.

Na een grondige vergelijking van verschillende Vogue bakfietsen, blijkt dat de Vogue Carry 2 NEW Ananda het meest duurzaam is. Dit model heeft een aantal verbeterde specificaties die bijdragen aan zijn milieuvriendelijke karakter:

  • Efficiënte middenmotor: De middenmotor biedt efficiënter energieverbruik en betere gewichtsverdeling.
  • Langere actieradius: De hoogwaardige accu zorgt voor minder opladen en lagere ecologische voetafdruk.
  • Duurzame materialen: Het recyclebare aluminium frame maakt het productieproces milieuvriendelijker.
  • Onderhoudsvriendelijke onderdelen: Deze gaan langer mee en verminderen afval.

Vogue Carry 2 NEW Ananda

De Vogue Carry 2 NEW Ananda is uitgerust met een efficiënte Ananda middenmotor en een krachtige accu, dit biedt deze bakfiets een lange actieradius en vermindert de noodzaak van frequent opladen. Het gebruik van duurzame materialen en onderhoudsvriendelijke onderdelen zorgt ervoor dat de Carry 2 NEW Ananda niet alleen een lange levensduur heeft, maar ook minder impact heeft op het milieu.

Elektrische fatbike

Elektrische fatbikes zijn duurzaam vanwege hun robuuste ontwerp en efficiënte energiegebruik. De brede banden bieden uitstekende tractie, wat de efficiëntie op ruw terrein verhoogt en slijtage vermindert. Dit betekent minder vaak vervanging van onderdelen, wat leidt tot minder afval. Bovendien maakt de elektrische ondersteuning het gemakkelijker om lange afstanden af te leggen zonder veel fysieke inspanning, waardoor het sneller een goed alternatief voor een scooter of zelfs auto is.

Fat Wheelz V20

De Fat Wheelz V20 heeft een recyclebaar aluminium frame en een efficiënte 250W motor. biedt deze fatbike niet alleen een robuuste en duurzame rit, maar helpt het ook om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Fat Wheelz richt zich op het gebruik van duurzame materialen en energie-efficiënte productieprocessen, wat betekent dat je met de V20 bijdraagt aan een schonere planeet terwijl je geniet van je rit.

Elektrische vouwfiets

Elektrische vouwfietsen zijn duurzaam vanwege hun compacte en veelzijdige ontwerp, dat gemakkelijk transport en opslag mogelijk maakt. Een e-vouwfiets is ideaal om te combineren met het OV, waardoor je ultiem duurzaam en toch makkelijk kan reizen. Bovendien zijn deze fietsen ideaal voor stedelijke omgevingen, waar ze snel en eenvoudig kunnen worden opgeborgen in kleine ruimtes, wat de levensduur van de fiets verlengt en de behoefte aan vervangingen vermindert.

Hitway BK35

De Hitway BK35 biedt een duurzame rijervaring door het gebruik van geavanceerde technologieën en energie-efficiëntie. Deze elektrische vouwfiets is uitgerust met een krachtige motor en een duurzame batterij die zorgen voor langere ritten zonder frequente oplaadbeurten. Het bedrijf Hitway focust op het minimaliseren van de ecologische voetafdruk door energiezuinige productieprocessen en het gebruik van hoogwaardige componenten.

Goedkope elektrische fietsen onder de 1500 Euro

Kan een elektrische fiets goedkoop en tegelijk duurzaam zijn? Ja hoor, er zijn tegenwoordig echt wel goed betaalbare e-bikes. En de kwaliteit doet vaak niet of niet veel onder aan hun duurdere e-bike broertjes of zusjes. Voor wie op zoek is naar een betaalbare elektrische fiets, zijn er diverse opties beschikbaar die kwaliteit en duurzaamheid combineren:

  • Ostrichoo Zeno: Deze fiets heeft een supercondensator voor snelle oplaadtijd, en Ostrichoo zet zich in voor innovatieve milieuvriendelijke technologieën.
  • Altec Cullinan E-Bike: De Altec Cullinan is robuust en betaalbaar, met een focus op het gebruik van duurzame onderdelen.
  • Hitway BK15: De Hitway BK15 heeft efficiënte energiegebruik en hoogwaardige onderdelen. Het bedrijf gebruikt energie-efficiënte productiemethoden

Deze fietsen, allemaal onder de 1500 euro, maken elektrisch fietsen betaalbaar en toegankelijk zonder concessies te doen aan kwaliteit of functionaliteit.

Onderhoud je e-bike voor langere levensduur

Het onderhouden van je e-bike is essentieel voor de levensduur en prestaties van de fiets. Je kunt zelf verschillende eenvoudige taken uitvoeren. Controleer regelmatig de bandenspanning om een soepele rit te garanderen en slijtage te verminderen. Reinig je fiets met een zachte doek en een geschikt reinigingsmiddel om vuil en stof te verwijderen, wat corrosie kan voorkomen. Controleer ook de remmen en verlichting regelmatig om ervoor te zorgen dat je veilig kunt rijden. Remmen afstellen kan je ook prima zelf, even Youtube erbij en je vind het zo. Voor complexere onderhoudstaken, zoals het inspecteren van de elektronica, het controleren van de accu en de motor, is het raadzaam om een professional in te schakelen. Door je elektrische fiets goed te onderhouden, blijft je e-bike in optimale conditie en geniet je langer van probleemloos fietsen.

De beste elektrische fiets voor de planeet

Duurzaamheid en mobiliteit kunnen hand in hand gaan, en de keuze voor een elektrische fiets is een stap in de goede richting. Door kritisch te kijken naar de productieprocessen, de gebruikte materialen en het energieverbruik van je e-bike, kun je een bewuste keuze maken die bijdraagt aan een betere toekomst en wellicht jouw SDG-doelen. Het vervangen van een auto door een e-bike heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor je gezondheid en je portemonnee. Het biedt een praktische oplossing voor stedelijke mobiliteit, terwijl het verminderen van je ecologische voetafdruk je dagelijkse leven positief beïnvloedt. Met de juiste elektrische fiets kun je genieten van comfort, efficiëntie en een schonere planeet.

You might be interested in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *