Expand search form
Alle artikelen

15 eenvoudige duurzame swaps voor een groener leven

Duurzamer leven

Simpele tips om groener te leven

We willen allemaal wel duurzamer en bewust leven, nou ja allemaal… Oké, de meeste dan. Een duurzamer leven klinkt mooi, maar hoe maak je de eerste stap? En welke stappen kan je nemen? Er zijn veel duurzaamheid trends, welke wil je volgen? Is het niet heel veel werk? En duur?

Hoeveel werk en hoe duur het is, heb je zelf in de hand. Je kan de A10 blokkeren bij het ING-gebouw tegen fossiele brandstof, of je kan kijken naar hoe je zelf je eigen leven duurzamer krijgt. Een duurzaam leven is vooral een bewust leven en je kan al een hoop doen met kleine aanpassingen. Het klinkt als een druppel op een gloeiende plaat, maar 17 miljoen druppels doen ineens heel veel. Als we allemaal een beetje doen, wordt het vanzelf veel. Hier 15 simpele swaps om je leven wat groener te maken.

Plastic vervuiling vs CO2-uitstoot

Versus, huh, gaat het niet hand in hand? Veel mensen die bezig zijn met hun CO2 voetafdruk te verkleinen, zijn ook vaak bezig met het verminderen van plastic afval. Het is een mooie duurzaamheid trend, maar ze staan soms loodrecht tegenover elkaar. Dingen die gemaakt worden om plastic te vervangen, stoten soms veel meer CO2 uit dan het originele plastic product. Een katoenen ecotas is bijvoorbeeld 20.000 keer vervuilender dan een plastic tas, aldus MFVM. 20.000! Als je dus elke dag boodschappen doet, is je ecotas na 55 jaar milieuvriendelijker. Ik weet niet of die tas dat volhoudt (en ik hem nooit kwijtraak). Sorry to burst your bubble.

Swap 1: gebruik plastic tasjes (en hergebruik)

Plastic soup

Kijk, in het voorbeeld van de tasjes, zijn plastic tasjes dus milieuvriendelijker, maar de kans dat een plastic tasje de oceaan in waait, is een stuk groter dan die ecotas. De hoeveelheid (micro)plastic in de oceanen, in ons voedsel en zelfs kraanwater is verontrustend. Het is dus echt een overweging wat nou beter is voor het milieu, maar ook onze gezondheid. Een katoenen ecotas eet je niet zo snel op. Een plastic tas daarentegen… Volgens onderzoek krijgen we, hou je vast, 50 plastic tassen per week aan microplastic binnen. Oef, dan misschien toch liever die katoenen tas. Maar om je wat gerust te stellen, veel van die tasjes poep je ook weer uit. Dus die plastic tasjes zijn zo slecht nog niet, plastic is ook te recyclen.

Probeer ze zo vaak mogelijk te hergebruiken, wen je bijvoorbeeld aan om de tas, als je hem hebt geleegd, op te vouwen en in je jaszak te doen. Als ze versleten zijn, zorg dat ze in de PMD container komen. Plastic kan goed hergebruikt worden, dus het is goed om dat apart in te leveren (anders gaat het de verbrandingsoven in). Let er wel op de PMD staat voor Plastic, Metaal en Drank verpakkingen. Het gaat dus om verpakkingen van de 3 soorten, zoals waar batterijen inzitten en vaak in de keuken voorkomt (blikken, melkpakken en plastic om etenswaren). Gooi geen hard plastic of metaal zoals schroeven erin, die kunnen niet verwerkt worden en dan wordt de hele zak afgekeurd (gaat in verbrandingsoven)

Swap 2: Scheid je plastic verpakkingen van je afval

Voedsel bederf

Je wordt vaak gek van al die plastic verpakkingen om van alles. Het is goed dat de overheid daarmee bezig is. Aan de andere kant zorgt bijvoorbeeld dat plastic jasje om een komkommer dat deze veel langer goed blijft. Als dat plasticje ervoor zorgt dat er minder komkommers weg gegooid moeten worden vanwege bederf, dan valt daar ook weer wat voor te zeggen. Een komkommer is ook niet onschuldig wat betreft CO2. De tractor moet ploegen, de plantjes water, ze moeten vervoerd worden etc. Hoe minder komkommers, hoe minder CO2-uitstoot, zo is het dan weer wel. Hm, weer zo’n dilemma. Maar het beste is natuurlijk om zo min mogelijk voedsel bederf te hebben. Koop liever zonder plastic, maar alleen wat je nodig hebt en gaat gebruiken.

Swap 3 – koop verse etenswaren bewust

Schoon huis en schoon geweten

Schoonmaken is zo’n dingetje. Je wilt een schoon huis, maar niet ten koste van de planeet. Chemische schoonmaakmiddelen zitten vol met spullen waarvan je de naam niet eens kunt uitspreken. Switch naar natuurlijke schoonmaakmiddelen en je doet de aarde (en jezelf) een groot plezier. Azijn, baking soda, en citroen zijn je nieuwe beste vrienden. Ze maken net zo goed schoon (zo niet beter) en je huis ruikt heerlijk fris. Plus, je weet precies wat er in je schoonmaakmiddel zit. Geen verborgen chemische stoffen meer die je inademt of die via het afvoerputje in het milieu belanden. Duurzaam schoonmaken is simpeler dan je denkt.

Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Je eigen schoonmaakmiddel maken klinkt lastig, maar het valt heel erg mee. Sterker nog, stiekem is het heel makkelijk. Hier 4 natuurlijke schoonmaakmiddelen die je simpel zelf kan maken:

Allesreiniger

Mix in een spuitfles evenveel water met witte azijn en voeg voor de lekker een paar druppels essentiële olie toe, zoals citroen of lavendel.

Ontstopper

Bij een verstopte gootsteen, strooi je wat baking soda gevolgd door azijn in de afvoer. Laat het bruisen, wacht even, en spoel dan na met heet water.

Vloerreiniger

Meng warm water met een scheut azijn en een beetje afwasmiddel in een emmer. Even dweilen voor een schone, residu-vrije vloer.

Badkamerreiniger

Voor het schrobben van de badkamer, maak een pasta van baking soda en water. Ideaal voor tegels en voegen. Spoel goed na voor een glanzend resultaat.

Swap 4 – gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen

Niet zo veel zin om zelf schoonmaakmiddelen te maken? Er zijn veel merken natuurlijke schoonmaakmiddelen die het werk al voor je hebben gedaan. Veel supermarkten hebben tegenwoordig ook vaak in hun huismerk een duurzame variant. Het is niet zo duurzaam als helemaal zelf maken, maar in ieder geval een stuk beter dan de chemische middelen. Groene zeep is ook natuurlijk en werkt voor veel dingen best wel goed. Dat verkopen ze ook op veel plekken, waaronder de supermarkt. Ik ben zelf een groot fan van Marcel’s Green Soap. Die schoonmaakmiddelen maken erg goed schoon en ruiken goddelijk. Echt die geuren zijn fantastisch. Ze hebben allesreiniger, maar ook afwasmiddel, vaatwasmiddel, douchegel en nog veel meer. HappySoaps is ook een fijn merk, vooral voor shampoo etc, maar ze hebben ook schoonmaaktabs. Dat scheelt veel in transport, omdat het veel minder ruimte inneemt.

Eco-vriendelijke sponsen

Je hebt ze misschien meerdere keren per week in je hand, maar weet je hoe slecht ze voor het milieu en het water zijn? Een spons, zo’n gele met dat groene schuurpad bijvoorbeeld. Hartstikke synthetisch en niet bepaald vriendelijk voor onze waterwegen. En dat terwijl een cellulose spons het werk zeker zo goed doet, maar dan niet elke keer dat je hem uitknijpt microplastics in het water vrijlaat. De cellulose spons is gemaakt van natuurlijke houtvezels en een milieuvriendelijke keuze voor jouw wekelijkse schoonmaak. Super absorberend en volledig biologisch afbreekbaar.

Sponsen voor je huid

Je gebruikt een spons wellicht voor het schoonmaken van je woning of auto, maar misschien nog wel vaker voor je huidverzorging, zoals scrubben en etc. Ook hier heb je natuurlijke sponsen voor. Je hebt bijvoorbeeld loofah, een natuurlijke bondgenoot in huidverzorging. Het biedt een zachte peeling die je huid laat stralen. Afkomstig uit de natuur, verwijdert een loofah spons dode huidcellen en stimuleert de bloedcirculatie, terwijl je huid zacht en glad blijft.

Swap 5 – investeer in natuurlijke sponsen

Een duurzame koffie/thee break

Je dagelijkse bakkie troost of je heilige theemomentje kan zomaar een eco-makeover gebruiken. Wist je dat al die wegwerpkoffiecups en theezakjes stiekem best een berg afval produceren? Een theezakje klinkt niet als veel afval, maar dat zakje zit weer in een zakje, dat weer in een doosje zit, waar weer een plasticje omheen zit. Als je elke dag koffie en/of thee drinkt, dan tikt het aardig aan.

Zo maak je de beste koffie

Zet koffie weer eens op de oude manier, maak bijvoorbeeld slow coffee, dat is nog lekkerder ook. Of gebruik een percolator, dat is een klein koffiezetapparaatje waar je onder druk koffie maakt: gekookt water, gemalen koffiebonen er in, even laten trekken en dan pers je het naar beneden en hou je heerlijke, rijke koffie over. Koop de lekkerste koffiebonen, zelfs als dat de lekkerste koffiebonen uit de supermarkt zijn, maal ze zelf en dan in de percolator. Dat is echt koffie op z’n best.

Thee op z’n best

Met thee beetje zelfde verhaal. Maak je het zonder de standaard theezakjes, dan is je thee veel lekkerder. Losse thee in bijvoorbeeld een thee-ei, is veel smaakvoller. Daarnaast heb je ook thee waar je helemaal geen losse thee of zakjes voor nodig hebt. Denk aan verse gember, munt of brandnetel thee. Maar ook verveine of roos kan je zo in je hete water doen en er thee van laten trekken. Je hoeft het er niet eens uit te halen, omdat het groot genoeg is dat je het niet snel binnenkrijgt. Heb je deze theeën nog nooit geprobeerd, doe het eens, je zal verrast zijn.

Wist je dat: je theezakjes in de GFT bak kan gooien?

Swap 6 – zet koffie en thee zonder cups en zakjes

Kies voor herbruikbare waterflessen

Oké, een voor de hand liggende, en misschien doe je het al regelmatig, maar toch gaan er nog veel wegwerpflesjes over de toonbank. Elke plastic fles die je gebruikt, kan eindigen in de oceaan of op een vuilnisbelt waar het met machines verwerkt wordt en in de verbrandingsoven gaat, of hij belandt in de natuur waar het honderden jaren blijft liggen. En daarnaast moeten al die flessen geproduceerd worden, vaak in China, en hierheen getransporteerd worden. Het stoot best een lading CO2 de lucht in. Koop en vooral gebruik daarom herbruikbare waterflessen. Er liggen aardig wat doppers in de kast uit te drogen en dat is zonde. Waterflessen zijn er in alle soorten en maten, en zelfs de meest kieskeurige waterdrinker kan er een vinden die bij zijn stijl past. Roestvrij staal, glas, gerecycled plastic, het is een slok in de goede richting.

Swap 7 – gebruik altijd herbruikbare waterfles

Duurzaam vervoer

Reizen met het OV of de fiets is net als een vergeten groente: eigenlijk erg lekker, maar het is uit je gedachte ontsnapt en als je het weer eens eet, komt het gevoel terug. De fiets en OV zijn niet alleen goed voor het milieu en je portemonnee, maar ook voor jezelf. Het gaat hier om meer dan alleen van A naar B komen; het gaat om het herontdekken van plezier in beweging en tegelijkertijd de planeet een beetje liefde geven.

Op de fiets

Soms lijkt het wel alsof we vergeten zijn hoe lekker het is om de wind door je haren te voelen terwijl je door de stad cruist. En niet alleen de fietstochtjes op zondag met de familie, maar het liefst als een echt alternatief voor de auto. Lekker muziekje, podcast of luisterboek aan en zwaaien naar de auto’s in de file. Stel je voor: geen benzinekosten, geen uitlaatgassen, geen files, geen parkeerstress, maar vooral dat als het een half uur fietsen is, dat je ook een half uur later aankomt en je niet een uurtje eerder moet vertrekken omdat je misschien in de file staat.

Elektrische fiets

Als sommige afstanden net iets te ver lijken, overweeg dan eens een elektrische fiets. Met een e-bike kun je flinke afstanden overbruggen zonder dat je bezweet op je bestemming aankomt. Ideaal voor naar je werk of als je de stad uit wilt. Ik rij zelf 36 kilometer naar werk en doe dit in 1 uur en 15 minuten, waar ik met de auto 1,5 tot 2 uur over doe in de ochtendfile. En het is gewoon lekker om te doen. Denk er eens serieus over na om voortaan naar je werk te fietsen. Probeer het anders eens, huur je een paar dagen een elektrische fiets en als het bevalt, dan koop je er een.

Beste, meest duurzame elektrische fiets

Wat is de beste elektrische fiets die ook het meest duurzaam is? Ik heb veel e-bike producenten onderzocht en een top 5 beste, meest duurzame elektrische fietsen gemaakt. Ik kan je alvast vertellen wat de nummer 1 gaat zijn: de Flyer upstreet 7.23 (750Wh), maar bekijk zeker de andere modellen. Ook vind je een top 3 van goedkope elektrische fietsen.

Flyer is een fietsmerk die veel met duurzaamheid bezig is, ook bij het produceren van fietsen. Ze scoren ook geregeld ‘beste koop’ of ‘best getest’ bij de Consumentenbond.

Openbaar vervoer

Of zorgeloos reizen met het OV. Het OV is eigenlijk heel relaxed, je stapt in, leest een boekje (of je social mediafeeds), en voilà, je bent waar je moet zijn. Ondertussen verminder je niet alleen de CO2-uitstoot, maar ontwijk je ook de stress van het verkeer en het gevecht om een parkeerplek. Heel eerlijk, als je veel moet overstappen of niet een soepele verbinding hebt, is het niet altijd even relaxed. Maar als het goed te doen is, denk er dan eens over om vaker het OV te nemen.

Swap 8 – pak vaker de fiets of het OV

Zo vervuilend is je zoekopdracht of e-mail

We leven online. Als we iets willen weten, dan zoeken we het op en als je iets wil vertellen, dan mail je het. Internet lijkt heel onschuldig, maar achter de schermen (pun intended) is het een stuk, heel stuk, vervuilender dan je wellicht denkt. Onze internetactiviteiten hebben een flinke impact op de CO2 uitstoot. Gelukkig kun je dit heel makkelijk een stuk verlagen, als je maar weet hoe. (Wil je hier meer over weten, kijk eens op de site van E-mission)

E-mail versturen met een benzineauto

‘Zet maar even op de mail’ is misschien wel een van de meest gebruikte reacties als je iets wil weten of vertellen aan een collega. Het klinkt heel onschuldig, maar dat is het niet. E-mails en vooral met bijlage hebben een flinke voetafdruk en dat heeft er vooral mee te maken dat het opgeslagen blijft. Als je een mail met bijlage stuurt, dan opent de ontvanger het, slaat het misschien ergens op en dan lijkt het klaar. Maar als je een jaar later die mail weer opzoekt, dan kun je de mail en bijlage weer openen. Het moet dus al die tijd bewaard worden en daar moet al die tijd een apparaat voor aanstaan.

Als je 20 mails verstuurt, waarvan 5 met bijlage, dan verbruik je net zo veel als dat je 144 kilometer zou rijden in een benzineauto. Shocking hè? Je kan bijna nog beter je bericht uitprinten (op gerecycled papier natuurlijk) en naar dat bedrijf in een andere stad rijden om het te brengen. Wil je een bestand naar iemand sturen, doe dat dan met een link, zoals je dat wellicht kent via wetransfer. Het bestand wordt dan ook opgeslagen ergens, maar dat is tijdelijk en dat scheelt heul veel. Via Outlook kan je dit tegenwoordig makkelijk doen, het is vaak de standaard. Probeer dat zo veel mogelijk te gebruiken. Ruim ook je e-mailbox regelmatig op, al die mailtjes vragen continu energie. Zelfde geldt voor tabbladen, die verversen de hele tijd op achtergrond, dus sluit ze waar kan.

Swap 9 – stuur e-mails zonder bijlage

Zoekopdrachten met een impact

Nog zo iets, een zoekopdracht (met Google-voorspelling). Dat klinkt misschien nog onschuldiger dan een e-mail met een bijlage sturen, maar dat ligt toch net even anders. Een zoekopdracht is vaak nog schadelijker dan een e-mail. Zelfs bijna 5 keer schadelijker. Als je 20 zoekopdrachten doet, kun je met dezelfde benzine auto als bij de e-mails 725 kilometer rijden. En 20 zoekopdrachten gebruik je soms al voor 1 antwoord dat je niet direct kan vinden. Dat is dus ruim 36 kilometer per zoekopdracht. Als je 1000 zoekopdrachten hebt gedaan, ben je dus bijna rond de wereld gereden. Oef.

Google-voorspellingen

Je kent het wel, je wil bijvoorbeeld op zoeken hoe je ‘enthousiast’ schrijft. Je opent Google en tikt in ‘hoe’ en dan begint Google: bedoel je ‘hoe veel hypotheek kan ik krijgen’ of zoek je ‘hoekbank’ of misschien ‘hoe laat speelt Ajax’ dan tik je de ‘s’ in en Google gaat verder: oh dan bedoel je vast ‘hoe sponsors zoeken’ of ‘hoe stel ik Google in als standaard zoekmachine’ of ‘hoe snel groeit haar’… en dat gaat zo door bij elke letter die je tikt. Je bent er misschien inmiddels aan gewend. Maar bij elke letter die je tikt, gaat Google dus continu allemaal opties af die je mogelijk zou kunnen bedoelen en dat kost energie, veel energie. Heus niks mis met wat opzoeken op internet, maar probeer zo veel mogelijk zelf te bedenken wat je wil weten, zet automatisch aanvullen uit.

Swap 10 – zet automatisch aanvullen van Google uit

Ik heb deze cijfers uit de Podcast ‘Oplossing gezocht’ van Nemo. Echt een aanrader om te luisteren.

Duurzamer met elektriciteit

Je hebt nu 10 simpele, maar effectieve swaps die je makkelijk toe kan passen in jouw dagelijks leven om zo je voetafdruk te verkleinen. Er zijn er natuurlijk nog heel veel, maar dan kan ik blijven tikken. Maar oké nog een paar dan:

Verlichting

Je lampen vragen stiekem ook best wat energie, omdat ze vaak lang aanstaan. Zeker als je nog oude gloeilampen erin hebt. Doe het licht uit als je de kamer verlaat en stel eventueel timers in. Dit kan je goed instellen met slimme verlichting, Dat scheelt al erg veel, ook voor je energierekening. Heb je nog gloeilampen, vervang die dan voor ledverlichting. Die kosten tegenwoordig niet meer de hoofdprijs, je hebt veel goedkope ledverlichting die ook erg goed zijn.

Swap 11 – vervang zo veel mogelijk lampen voor LED-verlichting

Batterijen

Je gebruikt batterijen voor van alles. Meeste huishoudens hebben wel een aantal batterijen op voorraad. Zeg eens eerlijk, hoe vaak gooi jij nog wegwerpbatterijen in de prullenbak? Misschien jij niet, maar helaas gebeurt het nog vaak. Deze kleine energiepakketjes eindigen als giftig afval op stortplaatsen, waar ze schadelijke chemicaliën in onze aarde lekken. Als je wegwerpbatterijen gebruikt, moeten er continu nieuwe batterijen gemaakt worden. Schakel je over naar oplaadbare batterijen, dan scheelt dat een heel proces. Je kunt oplaadbare batterijen honderden keren opladen.

Kwaliteit boven kwantiteit

Bij het kiezen van oplaadbare batterijen, let op de capaciteit en levensduur. Kwaliteit betaalt zich terug in langere gebruiks- en minder oplaadtijd. Zorg ook goed voor je batterijen, haal ze uit de oplader zodra ze vol zijn en bewaar ze op een koele, droge plaats. Zo maximaliseer je hun levensduur en draag je bij aan een schoner milieu.

Swap 12 – schakel over naar oplaadbare batterijen

Top 3 oplaadbare batterijen

1 – Duracell
2 – Varta
3 – 100% Peak Power

Boeken lezen zonder bijgevoel

Lees je graag een boek? Stiekem is het fijn om een papieren boek in je hand te hebben en lekker bladzijdes omslaan. Maar voor die boeken moeten bomen gekapt, dat kost dubbel co2: het verweken kost CO2, maar een boom filtert ook CO2 uit de lucht en dat doet ie niet meer op de boekenplank. De productie van papieren boeken vereist tonnen water, bomen, en energie, om nog maar te zwijgen over de uitstoot bij transport. Door de overstap te maken naar digitale leesformaten, luisterboeken of door gebruik te maken van de bibliotheek, kun je genieten van onbeperkt leesplezier zonder onnodige milieubelasting. Een e-reader is in het begin misschien even wennen en dan mis je nog de bladzijdes tussen je vinger, maar als je er eenmaal aan gewend bent, mis je dat echt niet meer.

Investeer in een goede e-reader

Je kan natuurlijk boeken lezen op je telefoon, maar dat scherm is daar eigenlijk niet geschikt voor en de lettertjes heul klein. Lees je geregeld, dan is een e-reader echt fijner. Ga je een e-reader kopen, kies er een met een lange batterijduur en een rustig scherm. Het liefst natuurlijk gerefurbished. En vergeet niet de digitale collectie van je lokale bibliotheek te verkennen, vaak kun je met je lidmaatschap gratis e-books lenen. Zo bespaar je niet alleen bomen en energie, maar ook geld. Het is een win-win situatie voor elke boekenworm die de planeet een warm hart toedraagt.

Tip: zet wifi uit als je dat niet nodig hebt, dat scheelt in accuduur.

Deze vind ik zelf heel fijn. Hij heeft net wat scherper beeld, wat lekkerder leest en je kan er luisterboeken mee luisteren. De accu gaat echt lang mee. Hij is prijzig, maar met 10 boeken van 20 euro, heb je hem er al uit.

Swap 13 – lees of luister digitaal of leen boeken

Recycle

Eén die natuurlijk niet mag missen: recycle en kies voor producten van gerecycled materiaal. Voordat je weer iets nieuws aanschaft, sta eens stil bij de optie van gerecyclede materialen. Van meubels tot kantoorbenodigdheden, en zelfs kleding, producten gemaakt van gerecyclede materialen helpen niet alleen bij het verminderen van afval, maar ook bij het besparen van natuurlijke bronnen. Kijk bij het winkelen uit naar labels die aangeven dat een product gemaakt is van gerecyclede materialen. Let op dat je niet in greenwashing trapt, kijk naar de officiële labels. Het is een eenvoudige swap met een grote impact op onze planeet.

Swap 14 – koop tweedehands of gerecyclede producten en recycle zelf

Kill the fast-fashion

De fast fashion industrie is een van de grootste vervuilers ter wereld. Het kopen van tweedehands kleding verlengt de levensduur van items, vermindert de vraag naar nieuwe productie, en bespaart uiteindelijk op de enorme hoeveelheid water en energie die nodig is voor het maken van nieuwe kleren.

Hooray voor Vinted

Mijn kledingkast hangt vol met Vinted. Ik ben er grote fan van en raad het jou ook aan. Je vindt er echt van alles, het is een stuk goedkoper en het scheelt een hoop uitstoot. Er worden echt mooie dingen verkocht en ook erg netjes. Je kan zelf selecteren wat de staat van de kleding moet zijn. Zo kun je zoeken naar shirtjes, broeken, schoenen etc. die nog (zo goed als) nieuw zijn.

Verdien aan de circulaire economie

Uiteraard kun je zelf ook kleding verkopen die je niet meer draagt, wat een extra zakcentje oplevert en bijdraagt aan een circulaire economie. Vroeger ging dat vrij lastig omdat je alleen kon versturen met Homerr en dan moest je naar een vrouwtje die zich als Homerr punt heeft opgegeven, maar natuurlijk net niet thuis is als jij aanbelt. Tegenwoordig is Homer een stuk beter geworden, maar kan je ook kiezen voor DHL, UPS, DPL en andere. Met Homerr verstuur je je pakket wel het meest duurzaam.

Swap 15 – draag tweedehands kleding

You might be interested in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *