Expand search form
Alle artikelen

De beste slimme verlichting systemen en hun duurzaamheid

Beste slimme verlichting systeem

‘Hey Google, slaap lekker’ en de lichten beneden gaan uit en die op je slaapkamer en in de badkamer aan. De muziek gaat uit, de robotstofzuiger aan en de wekker wordt gezet. Het klinkt voor sommige misschien als een scène uit een futuristische film, maar het is gewoon mogelijk en nog duurzaam ook.

Meer dan een lamp

Verlichting in huis kan zo veel meer zijn dan slechts een lamp aan het plafond. Met de opkomst van slimme verlichting toveren we onze leefruimtes om tot dynamische én duurzame omgevingen die aan onze stemmingen, taken en tijden van de dag kunnen worden aangepast. Het implementeren van slimme verlichting lijkt misschien een intimiderende klus, maar dat valt in de praktijk heel erg mee.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is een systeem van verbonden lichtbronnen die op afstand kunnen worden bediend via een slim apparaat. Deze apparaten zijn verbonden met het Wi-Fi-netwerk van je huis en zijn in staat om te reageren op spraakopdrachten, geplande timers en andere prompts. Ze spelen een essentiële rol in energiebesparing en duurzaamheid binnen je huis.

Je bedient ze makkelijk via mobiele apps of met behulp van stemgestuurde assistenten zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Apple Siri. Zo zet je met een klik of een gesproken opdracht de lampen aan of uit, regel je de helderheid en kleur van de lampen regelen, zet je ze op een schema of laat je ze zelfs automatiseren op basis van beweging- of lichtsensoren. Er is zoveel mogelijk, en het bevordert ook de duurzaamheid van je huishouden.

Waarom slimme verlichting belangrijk is voor je huis

Veel mensen kopen slimme verlichting omdat het tof of handig is, maar het heeft nog veel meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat je met slimme verlichting kan bijdragen aan een duurzamere levensstijl en tegelijkertijd besparen op je kosten?

Kosten verlagen

Met slimme verlichting bespaar je snel kosten. Sowieso omdat ze werken op basis van LED. LED-verlichting is niet alleen veel zuiniger, maar het ondersteunt ook de duurzaamheid van het milieu door minder energie te verbruiken. Bovendien gaan ze langer mee, wat betekent dat je minder vaak nieuwe hoeft te kopen, wat resulteert in minder afval. Dubbele winst voor zowel je portemonnee als de planeet.

Slimme verlichting is makkelijk in te stellen met een schema of via bewegingscensor. Zo kan je instellen dat de lichten alleen aangaan als er iemand in de ruimte is. Dit bevordert niet alleen het gebruiksgemak maar draagt ook bij aan het verantwoordelijk en duurzaam omgaan met energie.

Veiligheid

Slimme verlichting draagt significant bij aan de veiligheid in woningen en bedrijven. Het biedt ook een gevoel van geruststelling door verantwoordelijk energiegebruik, wat bijdraagt aan een veiliger en duurzamer leefklimaat.

Het kiezen van de juiste slimme verlichting

Het is belangrijk om slimme verlichting te kiezen die past bij uw behoeften, budget en duurzaamheidsdoelen. Het is ook raadzaam om te kijken naar merken die zich inzetten voor duurzaamheid en milieuvriendelijke productieprocessen hanteren.

Het bepalen van de juiste verlichting voor je kamer

Je wilt iets dat past bij het grotere geheel, inclusief je duurzaamheidsdoelen. Heb je helder licht nodig om te lezen of te werken, of wil je een zacht licht om te ontspannen? Denk ook na over de ecologische voetafdruk en hoe je slimme verlichting kan bijdragen aan een duurzamer huishouden.

Top 3 slimme verlichting systemen

Slimme verlichting systemen hebben de manier waarop we denken over verlichting radicaal veranderd. Ze geven je de vrijheid om je verlichting op een meer gepersonaliseerde manier te beheren en bieden tal van andere voordelen, zoals het verminderen van je energieverbruik en het verhogen van je beveiliging. Laten we eens kijken naar de top 3 slimme verlichting systemen die je zou kunnen overwegen voor je huis:

1. Philips Hue

Op de eerste plaats staat het Philips Hue-systeem. Dit systeem wordt algemeen erkend als de gouden standaard in slimme verlichting. Het biedt een breed scala aan producten, waaronder slimme lampen, strips, en zelfs buitenverlichting.

Betrouwbaar en duurzaam

Philips Hue blinkt uit in betrouwbaarheid en compatibiliteit. Het systeem kan naadloos integreren met een breed scala aan smarthome-ecosystemen, zoals Apple HomeKit, Amazon Alexa, Google Assistant, en meer. De mogelijkheid om uitgebreide lichtschema’s en routines te creëren maakt Hue bijzonder aantrekkelijk. Bovendien zijn de kleurveranderende lampen van Philips Hue in staat om meer dan 16 miljoen kleuren te produceren, waardoor je de sfeer in elke kamer volledig kunt aanpassen aan je stemming.

Nadeel

Een nadeel van Philips Hue is dat het een hub nodig heeft en dat het een wat duurder systeem is.

Duurzaamheid Philips Hue

Signify (het bedrijf achter Philips Hue) heeft een solide reputatie op het gebied van duurzaamheid. Signify heeft als doelstelling om in 2025 klimaatneutraal te zijn en is bezig met het verminderen van de CO2-uitstoot in hun hele waardeketen.

Circulair

Ze richten zich ook op circulaire producten, systemen en diensten. Dit betekent dat ze zich inzetten om de levensduur van hun producten te verlengen, gebruik te maken van gerecyclede materialen, en ervoor te zorgen dat hun producten aan het einde van de levensduur gemakkelijk te recyclen zijn.

2. Yeelight

Yeelight, een merk van Xiaomi, komt op de tweede plaats. Yeelight biedt een indrukwekkende reeks slimme verlichtingsproducten tegen betaalbare prijzen, waardoor het een geweldig alternatief is voor Philips Hue.

Een van de meest opvallende kenmerken van Yeelight is de mogelijkheid om de kleur en helderheid van de lampen aan te passen, waardoor je de perfecte sfeer kan creëren voor elke situatie. De Yeelight app is ook zeer intuïtief, met functies waarmee je scènes en routines kunt instellen. Daarnaast is Yeelight ook compatibel met spraakassistenten, wat het nog gemakkelijker maakt om je verlichting precies zo te regelen als je wilt.

Een sterk punt van Yeelight is dat het geen hub nodig heeft om te werken. Je kunt de lampen direct verbinden met je Wi-Fi-netwerk en ze bedienen met je smartphone. Daarnaast werkt Yeelight ook goed samen met Google Assistant, Amazon Alexa, en Apple HomeKit, wat betekent dat je de verlichting met je stem kunt bedienen. De lampen van Yeelight leveren ook levendige en heldere kleuren, wat ze ideaal maakt voor sfeerverlichting.

Duurzaamheid Yeelight

Xiaomi (het bedrijf achter Yeelight) heeft zich ingezet voor duurzaamheid en milieubescherming door verschillende initiatieven en groene beleidslijnen te implementeren. In 2020 implementeerde het bedrijf een ecologische en sociale bestuursstructuur op alle niveaus en richtte het zich op milieuvriendelijke verpakking door het gebruik van plastic met 60% te verminderen voor bepaalde productseries, en streefde naar verdere reducties. Het bedrijf heeft ook energiebesparing geïntegreerd in het ontwerp en de productie van meer dan 40 soorten consumentenproducten, waarbij het ervoor zorgde dat de producten voldoen aan de milieu- en veiligheidsvoorschriften in de landen waar ze worden verkocht.

Bovendien speelt innovatie een cruciale rol in Xiaomi’s duurzaamheidsinspanningen. Het bedrijf is een partner geworden in het ontwikkelen van een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor aardbevingen en heeft zich aangesloten bij het Global Compact van de Verenigde Naties.

Wist je dat..

Xiaomi ook een actieve rol heeft gespeeld in de strijd tegen COVID-19, door het doneren van maskers en medische benodigdheden aan verschillende landen en het ondersteunen van online onderwijs door smartphones te doneren aan studenten in Spanje.

3. Tuya

Tuya, derde op onze lijst, is bekend om zijn uitgebreide IoT-platform. Tuya’s slimme verlichtingssysteem is veelzijdig, eenvoudig in te stellen en werkt met zowel Amazon Alexa als Google Home.

Een uniek kenmerk van Tuya is de flexibiliteit in personalisatie. Met de Tuya-app kun je verschillende scenario’s en routines instellen, en de lampen zelf kunnen een breed scala aan kleuren weergeven. De verlichtingsproducten van Tuya zijn ook over het algemeen betaalbaarder dan die van Philips Hue en Yeelight, waardoor het een uitstekende optie is voor diegenen die een strak budget hebben.

Duurzaamheid Tuya Smart

Tuya Smart zet zich in voor duurzaamheid, niet alleen door innovatieve producten aan te bieden, maar ook door samen te werken met partners die zich richten op groene initiatieven. Een van de opmerkelijke samenwerkingen is met China Mobile International (CMI), die zich inzet voor het realiseren van duurzame ontwikkeling door middel van het opzetten van groene datacenters. Tuya Smart ondersteunt deze inspanning door samen te werken met CMI en zich te richten op hardware die is ingeschakeld door Tuya’s technologieën. Deze samenwerking streeft ernaar gepersonaliseerde en aanpasbare intelligente zakelijke oplossingen te bieden, wat aantoont dat Tuya Smart waarde hecht aan het bevorderen van milieuvriendelijke benaderingen in technologische ontwikkeling.

Verbonden energie-ecosysteem

Daarnaast heeft Alex Yang, mede-oprichter en COO van Tuya Smart, benadrukt dat het bedrijf kansen ziet om een groen en koolstofarm energiesysteem te creëren. Tuya Smart wil een rol spelen in de overgang naar een verbonden energie-ecosysteem, wat impliceert dat duurzaamheid centraal staat in hun bedrijfsstrategie.

Persoonlijke behoefte en voorkeuren

Over het algemeen hangt de keuze voor het beste slimme verlichtingssysteem sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Of je nu kiest voor de uitgebreide compatibiliteit van Philips Hue, de uitgebreide app-functies van Tuya, of de gebruiksvriendelijke en betaalbare producten van Yeelight, je zult ongetwijfeld de voordelen van slimme verlichting ervaren in termen van gemak, controle en energie-efficiëntie.

You might be interested in …