Expand search form
Alle artikelen

CO2 verminderen met een vloerkleed

Vloerkleed ouderwets?

Vloerkleden zijn al eeuwenlang een vaste waarde in vele huizen. Van de eerste tapijten in de middeleeuwen tot de moderne kleden van nu, ze hebben altijd dienstgedaan als comfortabele en stijlvolle aanvulling op onze huiskamers. Maar wist je dat een vloerkleed ook je CO2-voetafdruk kan verkleinen?

De heropleving van vloerkleden in moderne interieurs

Als je denkt aan vloerkleden, dan denk je misschien aan oude, muffe tapijten uit de jaren ’70. Maar vloerkleden hebben de afgelopen jaren een comeback gemaakt in moderne interieurs. Van hoogpolige felgekleurde tot laagpolige effen kleden. Een vloerkleed kan een ruimte echt maken, om een kleuraccent toe te voegen, een kleine ruimte groter te laten lijken of om de isolatie te verhogen.

CO2 reductie met een vloerkleed

Vloerkleden zijn een uitstekende keuze voor de milieubewuste consument, niet alleen vanwege hun esthetische waarde maar ook vanwege hun bijdrage aan duurzaamheid en vermindering van de CO2-voetafdruk. Door de isolerende eigenschappen van vloerkleden wordt warmteverlies via de vloer geminimaliseerd. Dit zorgt voor minder warmteverlies, waardoor de behoefte aan verwarming afneemt in de winter en de noodzaak van airconditioning in de zomer, wat resulteert in energiebesparing en vermindering van broeikasgassen.

Duurzaam vloerkleed kiezen

Bij het kiezen van een vloerkleed speelt het materiaal een cruciale rol in de duurzaamheid. Vloerkleden gemaakt van natuurlijke vezels zoals wol of gerecyclede materialen dragen bij aan een lagere milieu-impact. Deze materialen zijn biologisch afbreekbaar of recyclebaar. Hoogwaardige vloerkleden gaan langer mee, wat de hoeveelheid afval vermindert en de vraag naar de productie van nieuwe items verlaagt. Of denk eens aan een tweedehands vloerkleed.

70% wol, 30% katoen, een perfecte combinatie

Dit vloerkleed van Lifa Living is gemaakt van 70% wol en 30% biologisch katoen. Hierdoor is hij zowel erg duurzaam als makkelijk te reinigen en gaat hij langer mee. Lifa Living zet zich in voor duurzaamheid door het gebruik van natuurlijke, biologisch afbreekbare materialen zoals wol en katoen in de productie van hun vloerkleden en vermijdt het gebruik van chemicaliën om de milieu-impact te minimaliseren. Ze werken zo veel mogelijk met producten uit Europa. Daarnaast legt het bedrijf de nadruk op kwaliteit en duurzaamheid in het ontwerp, om ervoor te zorgen dat de producten lang meegaan. Lifa Living bezit het Oeko-Tex Standard 100 certificering als bewijs van hoge milieustandaarden.

Gerecycled materialen

Het gebruik van vloerkleden gemaakt van gerecyclede materialen is een uitstekende manier om een duurzaam en milieuvriendelijk interieur te creëren. Deze vloerkleden zijn vaak verrassend zacht en natuurlijk duurzaam, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van afval en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Vloerkleed van 100% PET flessen

PET-flessen zijn bijvoorbeeld te recyclen en om te zetten in vezels voor vloerkleden. Hierdoor wordt de hoeveelheid plastic afval dat op stortplaatsen en in oceanen terechtkomt verminderd. Het productieproces van gerecyclede materialen kost vaak veel minder energie in vergelijking met de productie van nieuwe materialen. Hoe tof is het om op een vloerkleed te lopen waar vroeger uit gedronken werd?

White Label Living

Het vloerkleed Lorenzo is gemaakt door White Label Living. Dit bedrijf onderscheidt zich als interieurmerk door een nadruk te leggen op duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen in hun producten. Het merk streeft ernaar om meubels en accessoires te produceren met eco-positieve en gerecyclede materialen, wat niet alleen bijdraagt aan de esthetiek maar ook positief is voor het milieu. Door te kiezen voor materialen die een lagere impact hebben op het milieu, zet White Label Living stappen in de richting van een duurzamere productie en draagt het bij aan de groeiende beweging van milieubewustzijn in de interieurindustrie.

Comfort en functionaliteit van vloerkleden

Warmte en comfort in huis

Een groot voordeel van een vloerkleed is het extra comfort en warmte die het biedt. In de winter is het heerlijk om op een zacht kleed te lopen en het zorgt voor extra isolatie tegen koude vloeren. Dit kan vooral waardevol zijn in slaapkamers of woonkamers waar veel tijd wordt doorgebracht.

Akoestiek verbeteren

Een ander belangrijk en fijn voordeel van een vloerkleed is de akoestische demping. In grote en open woonkamers kan het geluid soms hol klinken. Met een vloerkleed worden de geluidsgolven geabsorbeerd, waardoor het geluid minder snel weerkaatst en de ruimte aangenamer wordt.

Isolatie verhogen

Vloerkleden functioneren als extra isolatie. Door de warmte in de kamer vast te houden, verminderen vloerkleden het energieverbruik voor de verwarming, wat resulteert in een lagere ecologische voetafdruk en besparingen op energiekosten.

Hoe vloerkleden bijdragen aan de stijl van een kamer

Wol, katoen of synthetische vezels

Er zijn veel verschillende materialen waaruit vloerkleden worden gemaakt. Wol is een duurzame keuze die zacht aanvoelt, katoen is goedkoper en gemakkelijk te onderhouden. Een combinatie van de twee zorgt voor een duurzaam vloerkleed dat makkelijk te reinigen is en daardoor langer meegaat. Heb je last van allergieën, dan kan je beter kiezen voor synthetische vezels.
Effen, gestreept, geruit of met een patroon?

Naast het materiaal is ook de kleur en het dessin belangrijk. Een effen kleed kan bijvoorbeeld een rustgevend element toevoegen aan een drukke kamer, terwijl een gestreept kleed de kamer kan structureren. Een geruit kleed voegt weer een klassiek element toe, terwijl een kleed met een patroon juist een echte eyecatcher kan zijn.

Hoogpolig of laagpolig?

Hoogpolige vloerkleden hebben lange vezels en voegen veel textuur en zachtheid toe aan een kamer. Hierdoor zijn ze perfect voor een slaapkamer of woonkamer, waar je vaak op blote voeten rondloopt.
Laagpolige vloerkleden: ideaal voor de eetkamer of keuken

Laagpolige vloerkleden hebben korte vezels en zijn gemakkelijk schoon te maken. Door hun strakkere uitstraling passen ze goed in de eetkamer of keuken, waar ze minder snel vuil worden.

Kleine ruimte groter laten lijken met een vloerkleed

Een vloerkleed kan een krachtige tool zijn bij het vormgeven en definiëren van een ruimte. Door strategisch te denken over de plaatsing, de grootte en het ontwerp van het vloerkleed, kan je een ruimte groter laten lijken. Hier zijn enkele tips:

  1. Kies voor lichte kleuren: Lichte kleuren reflecteren meer licht en kunnen een ruimte groter en luchtiger laten lijken. Overweeg een vloerkleed in een lichte tint voor een open, ruimtelijk effect.
  2. Kies een groot vloerkleed: Een veelvoorkomende fout is het kiezen van een te klein vloerkleed. Een groot vloerkleed dat onder de meeste meubels past, kan de ruimte groter en meer samenhangend laten lijken.
  3. Verticale strepen: Een vloerkleed met een gestreept patroon laat de ruimte langer of breder lijken, afhankelijk van hoe de strepen zijn gericht. Verticale strepen maken de ruimte langer, terwijl horizontale strepen de ruimte juist breder laten lijken.
  4. Uniformiteit: Probeer de kleur van het vloerkleed af te stemmen op de kleur van de muren of de vloer. Hierdoor ontstaat een naadloze look die de ruimte groter doet lijken.
  5. Plaatsing: Probeer het vloerkleed in het midden van de kamer te plaatsen om een evenwichtig gevoel van ruimte te creëren. Het plaatsen van het kleed onder een meubelstuk zoals een salontafel of een slaapbank helpt ook om de ruimte groter te laten lijken.
  6. Minimalistische patronen: Te drukke patronen kunnen een ruimte kleiner doen lijken. Kies in plaats daarvan voor vloerkleden met subtiele en minimalistische patronen.

Vloerkleden in grote ruimtes

Het gebruik van een vloerkleed in een grote ruimte kan helpen om de ruimte op te breken en structuur te geven. Hier zijn enkele tips voor het optimaal gebruik van een vloerkleed in een grote ruimte:

  1. Definieer Gebieden: Gebruik een vloerkleed om specifieke gebieden in de ruimte te definiëren. Dit is vooral nuttig in studio-appartementen of open concept woonruimtes waar je aparte gebieden voor verschillende functies wilt creëren, zoals een eetgedeelte, een leesruimte of een gezellige conversatieruimte.
  2. Positionering: Plaats het vloerkleed strategisch zodat het een middelpunt of aandachtspunt in de kamer wordt. Dit kan in het midden van de kamer zijn of onder een opvallend meubelstuk zoals een kroonluchter of een kunstwerk.
  3. Kies de Juiste Grootte: Kies een vloerkleed dat groot genoeg is om de meubels te accommoderen. Een klein vloerkleed kan verloren gaan in een grote ruimte, terwijl een groter vloerkleed de ruimte kan opvullen en de verschillende elementen in de kamer kan verbinden.
  4. Positionering van Meubilair: Gebruikelijk is het om de voorpoten van de meubels op het vloerkleed te plaatsen. Dit helpt om eenheid en cohesie in de ruimte te creëren. Het helpt om de meubels en het vloerkleed visueel te verbinden en de ruimte te gronden. Is het vloerkleed niet groot genoeg of vind je dat niet zo mooi, leg hem dan zo dat de ruimte tussen de meubels en het vloerkleed overal gelijk is. Dit zorgt voor evenwicht en samenhang in de ruimte.
  5. Kleur en Patroon: Gebruik kleur en patroon om visuele interesse te creëren. In een grote, neutrale ruimte kan een vloerkleed met een levendige kleur of een opvallend patroon dienen als het middelpunt van de ruimte.
  6. Meerdere Vloerkleden: Overweeg het gebruik van meerdere vloerkleden om verschillende gebieden in de ruimte te definiëren. Dit kan bijzonder effectief zijn in zeer grote of langwerpige ruimtes.
  7. Vorm en Stijl: Speel met verschillende vormen en stijlen van vloerkleden om een uniek gevoel in je ruimte te creëren. Een rond vloerkleed kan bijvoorbeeld een zacht contrast vormen met rechte meubels, terwijl een geometrisch vloerkleed een modernere uitstraling kan geven.

Een vloerkleed kiezen: tips en tricks voor het vinden van de perfecte match

De juiste maat en vorm kiezen

Het kiezen van de juiste maat en vorm van een vloerkleed kan een grote impact hebben op de algehele uitstraling en het gevoel van een kamer. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

1. Maat

  • Voor een zithoek: Het meest traditionele advies voor het kiezen van een vloerkleed voor een zithoek is om een maat te kiezen waarbij de voorpoten van de meubels op het kleed passen. Het vloerkleed moet dan ten minste de breedte van je bank en een beetje extra (bijvoorbeeld 15-20 cm) aan elke kant bedekken.
  • Voor een eethoek: Het vloerkleed moet groot genoeg zijn zodat alle stoelen comfortabel kunnen worden uitgeschoven zonder van het kleed af te vallen. Een goede vuistregel is om minimaal 60 cm extra ruimte rondom de tafel te meten.
  • In een gang of entree: Een loper is een uitstekende keuze. Zorg ervoor dat het breed genoeg is om het gevoel van ruimte te geven en lang genoeg om de lengte van de gang te vullen.
  • Voor een slaapkamer: Het vloerkleed moet groot genoeg zijn om onder het bed en aan beide zijden uit te steken. Een vuistregel hier is om een vloerkleed te kiezen dat ongeveer 50 tot 60 cm breder is dan het bed.

    Tip: Komt het kleed voor het bed, zorg dan dat het kleed een stuk groter is dan de breedte van het bed. Hoeveel is afhankelijk van de grootte van de kamer, gebruikelijk is in ieder geval 30 cm.

    Tip: Wil je een vloerkleed om zacht uit het bed te stappen, kies dan een kleed dat kleiner is dan de lengte van het bed, bijvoorbeeld 20 cm aan beide kanten, en schuif het kleed een stukje onder het bed. Het is dan het mooist als je het eind van het vloerkleed niet ziet als je voor het bed staat. Je kan ook een kleed kiezen dat precies even lang is als de lengte van je bed.

2. Vorm

Het kiezen van de juiste vorm voor een vloerkleed hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte en indeling van de kamer, de plaatsing en vorm van je meubilair, en het beoogde doel van het vloerkleed. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

1. Rechthoekige vloerkleden: Dit is de meest voorkomende vorm van vloerkleed en kan in bijna elke situatie worden gebruikt. Ze werken goed in woonkamers, eetkamers, slaapkamers en gangen. Ze zijn ideaal om onder meubels te plaatsen, zoals banken, bedden en eettafels, en kunnen helpen om de visuele lijnen in de ruimte te versterken.

2. Vierkante vloerkleden: Deze werken goed in kamers die vierkant van vorm zijn of in ruimtes waar je een meer symmetrische look wilt bereiken. Ze zijn ook een goede keuze voor onder vierkante tafels.

3. Ronde vloerkleden: Deze kunnen een leuke en speelse sfeer creëren en werken goed in kinderkamers, speelkamers, of in elke ruimte waar je een meer informeel en uitnodigend gevoel wilt bereiken. Ronde vloerkleden zijn ook een uitstekende keuze om onder ronde tafels te plaatsen, of in kleine ruimtes waar ze de ruimte visueel kunnen uitbreiden.

4. Lopers: Dit zijn lange, smalle vloerkleden die vaak in gangen, entrees of langs de zijkant van een bed worden gebruikt. Ze kunnen helpen om de illusie van lengte in een smalle ruimte te creëren.

Bij het kiezen van de vorm van een vloerkleed, is het belangrijk om rekening te houden met de andere elementen in de ruimte. Probeer de vorm van het vloerkleed af te stemmen op de vormen die al aanwezig zijn in je meubels en accessoires. Maar onthoud: regels zijn erom gebroken te worden. Als een rond vloerkleed goed voelt in een vierkante kamer, ga ervoor!

Vloerkleed onderhouden

Een vloerkleed heeft onderhoud nodig, ook al ie je dat niet direct. Het regelmatig en zorgvuldig reinigen van je vloerkleed kan wonderen doen voor zowel het uiterlijk als de levensduur ervan. Om te beginnen is het raadzaam om je vloerkleed minimaal één keer per week te stofzuigen, maar liever vaker. Hiermee verwijder je stof, vuil en kruimels die zich in de vezels nestelen. Voor een diepere reiniging, afhankelijk van het gebruik en de locatie van je kleed, is het goed om het minstens één tot twee keer per jaar professioneel te laten reinigen of zelf met een geschikt reinigingsmiddel aan de slag te gaan. Kies voor een milieuvriendelijke tapijtreiniger zonder agressieve chemicaliën. Het kan ook nuttig zijn om af en toe zuiveringszout over je kleed te strooien, een nacht te laten zitten en het de volgende dag op te zuigen; dit helpt bij het neutraliseren van geuren. Door je vloerkleed op deze manier goed te onderhouden, verleng je niet alleen de levensduur, maar draag je ook bij aan duurzaamheid: je voorkomt voortijdige slijtage en vermindert de noodzaak van vervanging. Dit bespaart niet alleen geld, maar vermindert ook onnodig verbruik van materialen en energie die nodig zijn voor de productie van nieuwe vloerkleden.

Doordat je het bij een vloerkleed niet direct ziet dat het onderhoud nodig heeft, vergeet je het snel. Een slimme truc is daarom om een robotstofzuiger te gebruiken. Een robotstofzuiger is een voorbeeld van duurzame innovatie in huishoudelijke apparaten. Door zijn efficiënte energiegebruik en nauwkeurige sensoren verbruikt het doorgaans minder stroom dan traditionele stofzuigers. Bovendien, door regelmatig en systematisch schoon te maken, verlengt het de levensduur van vloeren, tapijten en vloerkleden, wat vervanging en dus extra productie en afval vermindert.

Een interessante robotstofzuiger is de Medion 19601 doordat die goed vuil en vooral ook katten- en hondenharen van je vloerkleed af krijgt. En daarnaast is hij niet zo duur. De duurzaamheid van het moederbedrijf weet ik niet zo goed, dat volgt binnenkort in een nieuw artikel.

You might be interested in …