Expand search form
Alle artikelen

Waarom is bouwmarkt verf zo veel duurder dan A-merken?

Waarom bouwmarktverf duurder is dan a-merk

Dat klinkt gek he? Toch is het waar. Zoals het oude gezegde vertelt: ‘goedkoop is duurkoop’ en verf is daar een perfect voorbeeld van. ‘Maar ik betaal vaak meer dan het dubbele voor een A-merk’, yep, toch ben je goedkoper uit en is het ook nog duurzamer. Lees snel verder en ontdek het mysterie van de bouwmarkt verf. Oké, het is geen mysterie, maar wel goed om te weten.

Verf op je ontbijtbord

Stel je voor dat verf een boterham is. Je hebt twee boterhammen voor je. De ene van de bouwmarkt en de andere van een A-merk. Beide zien er van buiten smakelijk uit, maar de ingrediënten en de manier waarop ze zijn bereid, zijn heel verschillend.

Andere ingrediënten

De bouwmarktboterham (leuk galgje woord) ziet er goed uit, maar als je erin bijt, merk je dat de smaak niet zo rijk is en dat de textuur een beetje droog is. En na 1 boterham heb je nog steeds trek en zelfs bij de derde boterham zit je misschien toch nog niet helemaal vol. Dit komt omdat de ingrediënten niet van de hoogste kwaliteit zijn. Hetzelfde geldt voor bouwmarktverf. Deze verf wordt vaak gemaakt met goedkopere ingrediënten, wat betekent dat de kwaliteit en duurzaamheid niet zo hoog zijn als die van A-merken. Hierdoor moet je vaker schilderen om hetzelfde resultaat te behalen, wat uiteindelijk meer tijd en geld kost.

Je proeft het verschil

De A-merkboterham daarentegen, smaakt rijk en is perfect gebakken. Het smaakt veel beter, kauwt veel makkelijker en na 1 boterham zit je gewoon vol. De ingrediënten zijn van hoge kwaliteit en dat proef je. De A-merkverf is vergelijkbaar. Deze verf is gemaakt met hoogwaardige ingrediënten, wat resulteert in een betere dekking, een langere levensduur en een mooier eindresultaat.

Rekenvoorbeeld

Oké, je hebt je deuren geschuurd en goed schoongemaakt en je bent klaar om te verven. Je hebt 2 deuren die aan de voor- en achterkant geverfd moeten worden. Laten we gemakshalve even zeggen dat 1 kant 2m2 is, dus 4m2 per deur. 8m2 in totaal. Op het blik bouwmarktverf staat dat je 10m2 per liter kan verven. Je koopt 1 liter a 52 euro, want die pot A-merk kost voor dezelfde hoeveelheid 96 euro, dat vind je te duur.

Druk aan het rollen, merk je dat de verf harder gaat dan gepland en je gaat misschien zelfs spaarzaam verven. Hoe harder je rolt, hoe meer pluisjes er telkens in je verf komen van de roller. Uiteindelijk lukt het je, met wat moeite en veel pluisjes van de muur plukken, om 1,5 deur te verven. Terug naar de bouwmarkt en nog een pot. Want zo gaat het meestal. Met een pot bouwmarktverf kan je in de regel ongeveer 6 a 7m2 verven. En als de ondergrond minder ideaal is, is het snel 5m2. Daarentegen, als de ondergrond ideaal is en je verft met professionele kwasten of rollers, dan zou je 10m2 kunnen halen.

Buurman Job

Je buurman heeft wel die dure pot gekocht voor dezelfde klus. Volgens de informatie op de pot kan er 12m2 me geverfd worden. Het schilderen gaat supermakkelijk, het wordt goed en gelijkmatig verdeeld. Door de verf, maar ook door de roller, want ook goede schildersbenodigdheden maakt een groot verschil. Je merkt dat direct. Als het laatste verf wordt uitgestreken, zit er nog een klein restje in de pot.

De volgende dag

Buurman Job komt beneden en kijkt naar de deuren in het daglicht. Hij is tevreden, zo de volgende dag als het helemaal gedroogd is ziet het er nog mooier uit. Jij bent minder tevreden, de verf heeft niet zo goed gepakt, je ziet de vorige kleur er nog doorheen. Dus maar weer naar de bouwmarkt. Gelukkig heb je nog iets meer dan een halve pot, dus je hoeft nog maar 1 pot te kopen. Als die verf gedroogd is, is het echt veel beter. Nog niet perfect, maar prima.

Uiteindelijke kosten:

Bouwmarktverf: 3 x 52 = 156 euro.

A-merk: 1 x 96 = 96 euro.

Zoals je ziet bespaar je al direct een hoop geld met een A-merk en heb je minder verf nodig, waardoor er dus minder verf geproduceerd hoeft te worden. Het milieu is je daar dankbaar voor. En het resultaat is nog beter ook. Na 5 jaar moet je jouw bouwmarktverfdeur opnieuw verven, terwijl die van Job nog steeds mooi is. Je neemt je voor om volgend jaar wel het A-merk, te kopen. Maar laat je niet gek maken, bouwmarkten hebben vaak aanbiedingen dat je bijvoorbeeld 2 voor de prijs van 1 krijgt. Uiteindelijk heb je 3 potten nodig. Je koopt er 4 (want die vierde is toch gratis) voor de prijs van 2 en je bent alsnog duurder uit. Bedenk dat een bouwmarkt een commerciële winkel is die geld wil verdienen. Hoe mooi het ook lijkt, uiteindelijk betaal je meer. Een A-merk heeft een naam hoog te houden en zal daarom niet zo snel besparen op kwaliteit.

TIP: zoek de verf die je wil online, dan ben je voor een A-merk vaak helemaal niet veel duurder uit dan een pot in de bouwmarkt, of soms zelfs goedkoper.

De Sikkens Rubbol BL waterbasis binnenverven zijn favoriet bij veel professionele schilders vanwege de snelle droogtijd en optimale verwerkbaarheid. Deze binnenlak is geurarm en vrijwel immuun voor slijtage, waardoor je verzekerd bent van een frisse en nette uitstraling die jarenlang behouden blijft.

Duurzaamheid A-merken

A-merken zoals Sikkens hebben initiatieven om de duurzaamheid te verhogen door bijvoorbeeld watergedragen verven te ontwikkelen die minder schadelijk zijn voor het milieu. Sikkens, als onderdeel van AkzoNobel, streeft ernaar de CO2-uitstoot te verminderen en gebruikt duurzame energie in hun productieprocessen. Hoewel de initiële kosten van A-merkverf hoger zijn, bespaar je toch geld omdat je minder vaak hoeft te schilderen, en draag je bij aan een betere toekomst.

Als je de kwaliteit, duurzaamheid en de toekomst van de planeet in gedachten hebt, geeft een A-merk je veel meer waarde. De duurzaamheid van een A-merk zit niet alleen in het eindresultaat, maar ook in het productieproces. Ze zijn vaak bezig met het terugdringen van de milieubelasting door middel van recycling, het gebruik van natuurlijke ingrediënten en energiebesparing. Hoe groen wil je het hebben?

Groene vingers en groene keuzes

Stel je voor dat jouw A-merkboterham is belegd met biologisch geteelde groenten en duurzaam geproduceerde ingrediënten. Dat smaakt niet alleen beter, maar geeft je ook een goed gevoel omdat je weet dat je bijdraagt aan het welzijn van de aarde. In de verfwereld kun je ook met ‘groene vingers’ schilderen door bewuste keuzes te maken.

Nog 5 voordelen

1 – Ondersteuning en advies

A-merken bieden vaak meer ondersteuning en advies. Ze hebben technische experts in dienst die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste verf voor je project en die je kunnen adviseren over de beste manier om het aan te brengen. Deze extra service kan een groot verschil maken in het eindresultaat van je schilderklus.

2 – Assortiment

Daar komt nog bij dat A-merken vaak een breder assortiment aan kleuren en afwerkingen bieden. Dit geeft je meer vrijheid en flexibiliteit bij het kiezen van de perfecte verf voor je project.

3 – Dekking

Een kwaliteitsverf van een A-merk heeft vaak een superieure dekking, wat betekent dat je minder verf nodig hebt om hetzelfde gebied te verven. Een B-merk kan meestal niet dezelfde dekking bieden, waardoor je twee of zelfs drie lagen moet. Dat is alsof je drie keer dezelfde route moet rijden om op je bestemming aan te komen. Niet erg efficiënt, toch? En uiteindelijk betekent het dat je meer verf moet kopen, waardoor de kosten stijgen.

4 – Garantie

Een ander aspect om te overwegen is de garantie. A-merken bieden vaak een garantie op hun producten, wat betekent dat ze bereid zijn te staan voor de kwaliteit en duurzaamheid van hun verf. Dit is een mate van vertrouwen die je misschien niet vindt bij B-merken.

5 – Droogtijd

Tot slot is er de droogtijd. Een langere droogtijd kan schadelijk zijn voor je schilderwerk, vooral als het wordt blootgesteld aan zon en weer. Het is als het bakken van een brood: als je hem te lang in de oven laat staan, wordt hij droog en verbrandt misschien (verf kan ook verbranden als het te lang te warm is). A-merken hebben vaak een snellere droogtijd, wat betekent dat je schilderwerk eerder veilig is tegen de elementen.

Is een B-merk dan altijd duurder?

Nee, dat hoeft niet. Tenminste, niet voor je portemonnee. Als de ondergrond, temperatuur en omgeving ideaal zijn, heb je wellicht genoeg aan de bouwmarktverf. En als je maar 1 deur hoeft te verven, dan heb je ook aan die ene pot misschien voldoende. Niet alle B-merken zijn slecht. Ook de A-merken verkopen soms een mindere en goedkopere lijn in de bouwmarkt die alsnog een stuk beter en duurzamer zijn dan veel huismerken. Het is altijd een goed idee om recensies te lezen en je goed te informeren voordat je een beslissing neemt.

Gezonde boterhammen

Oké, wat heb je liever? Een boterham die in eerste instantie goedkoper lijkt, maar uiteindelijk je portemonnee en het milieu meer belast, of een duurzaam geproduceerde boterham die rijk van smaak is en bijdraagt aan een betere wereld?

In verftermen, kies je voor de bouwmarktverf die je misschien vaker moet aanbrengen en die misschien niet zo eco-vriendelijk is? Of ga je voor het A-merk dat duurzaam is, je ondersteunt met advies, een beter eindresultaat geeft en je helpt een milieuvriendelijke burger te zijn? Met de juiste informatie en bewustzijn kan je niet alleen je muren, maar ook de wereld een beetje mooier maken. Denk daar maar eens over na tijdens het genieten van je volgende boterham! Proost op slimme en duurzame keuzes!

Aangeraden producten:

Voor binnen

Voor buiten

Wijzonol aqua systeemverf

You might be interested in …